Sovitusnukke

Olen ollut flunssaisena koko viikonlopun - julkaisenkin tässä vanhan blogikirjoitukseni sovitusnuken valmistamisesta. -- ompelijoille aina ajankohtaista... Nykyään mainitsemaani do it magic-paperia ei ole, vaan sovitusnuken valmistajan on tyydyttävä silitettävään  "lihakaupan käärepaperiin" - tai sitten muihin mainitsemaani konsteihin.

Sovitusnukke. Kuva: T. Suojanen

Sovitusnukke voidaan valmistaa monin eri tavoin, eristeteipin, kipsinauhan ja paperimassan tai kiinnisilitettävän kaavapaperin avulla. Kaikissa tavoissa valmistetaan ensin vartalon päälle ”kuori”. Kuori riisutaan selän aukileikkauksen avulla vaatteen tapaan. Kuoren sauma kiinnitetään kuorimateriaalilla tai teipillä. Mallinuken aihio täytetään, päällystetään ja istutetaan jalkaan.

Kullakin tekniikalla on omat puolensa. Pehmeä eristeteippinukke on nopea valmistaa ja sitä on helppo korjata. Se ei kuitenkaan ole erityisen tukeva, eikä teipin avulla saa kopioitua mittoja ja muotoja tarkasti. Kipsistä ja paperimassasta valmistettu nukke on edellisen vastakohta: Se kopioi vartalon muodot lähes täydellisesti ja on erittäin kestävä. Menetelmä on kuitenkin erittäin hidas. Siinä vartalon aihio valmistetaan ensin kipsinauhan avulla. Valmistuneeseen muottiin levitetään kuoren sisäpuolelle muutaman senttimetrin paksuinen kerros paperimassaa. Kipsi poistetaan. Paperimassasta valmistettu sovitusnukke täytetään, päällystetään ja istutetaan jalkaan muiden tekniikkojen tapaan.

Olen pitänyt sovitusnukkekursseja. Niillä sovitusnukke on valmistetaan pareittain silittämällä Do it Magic-kaavapaperia aluspuvun päälle. Tekniikan on kehittänyt tekstiilityönopettaja Aune Soppela. Silitysmenetelmässä yhdistyy eri valmistustapojen parhaat puolet. Tekniikassa vartalon muoto hahmottuu hitaahkosti muutamassa tunnissa silittämällä, joten se on kokemattomallekin nukentekijälle helppo. Juuri riisuttu nukkeaihio on vielä sen verran pehmeä, että se on muokattavissa. Jos esimerkiksi malli on hengittänyt nuken valmistamisen aikana hyvin voimakkaasti, voi vatsan alue olla normaalia suurempi. Sen voi korjata helposti. Viimeistely ja paperin kovettaminen tekevät kuitenkin nukesta erittäin kestävän ja tukevan.

Nukkea valmistettaessa malli joutuu seisomaan paikoillaan 2-4 tunnin ajan. Hitaus asettaakin rajoituksia: silitysmenetelmää ei suositella sydänvikaisille, astmaatikoille, helposti pyörtyville tai ahtaanpaikankammosta kärsiville. Nuken valmistukseen onkin syytä valmistautua hyvin, jotta seisomisen jaksaa. Valmistusvaiheessa lähettyvillä on oltava energiapitoista juomaa ja syötävää. Mallinuken valmistamisessa ei ole kuitenkaan ikärajoituksia. 

Mallinukke täytetään sanomalehdillä tai polyuretaanilla. Se päällystetään joustavalla, mutta kuitenkin tukevalla materiaalilla, kuten resorilla. Nuken voi jaloittaa haluamallaan tavalla. Kurssilaiset ovat käyttäneet jaloituksessa luovasti mielikuvitustaan ja yhdistäneet mallinukkeen pianotuolin, kukkatelineen, aurinkovarjon, myymälän somistusnuken tai konttorituolin jalan.

Valmis nukke kannattaa viimeistellä nauhoittamalla se. Nauhoittaminen jakaa nuken vartalon osiin. Se auttaa sovituksessa ja  on ehdoton muotoilun apuväline. Nauhoituksessa ommellaan kapeaa kanttinauhaa päällystetyn mallinuken keskietuun, -ja takaan, sivuviivoille, kaulan-, rinnan-, vyötärön-, ylälantion- ja alalantionympärykseen sekä kädentielle.

Kommentit

Anonyymi sanoi…
Hei! Onko syksyllä sovitusnikke kurssi Helsingissä? Kurssiin kiinnostunut :)
Marika Sarha sanoi…
Hei sovitusnukeista kiinnostunut! Tietääkseni ei ole:( Magic-paperin valmistus on lopetettu. Toivottavasti innokkaat käsityönopettajat tekevät kokeiluja uusilla materiaaleilla ja sovitusnukke-kursseja tulisi: ainakin aikaisemmin pitämäni kurssit tulivat ihan täpötäyteen,

Suositut tekstit